Rosastekt rypebryst med sukrede tyttebær, tyttebærrømme, sprøstekt champignon og persillerotteringer.

Rypebryst er perfekt som forrett. Denne gangen var jeg så heldig å få tak i ekte norsk rype fra fjorårets jakt. Det er med andakt jeg skjærer ut de fantastiske filetene på denne nydelige råvaren.

Ikke hver dag man ser hele dyret man skal spise, men samtidig betyr det også at denne fuglen har aldri satt fot i et bur eller industriell matproduksjon.

Rypebryst:

 • 1 rypebryst pr person.
 • Salt og pepper.
 • Smør.
   

Fjern skinnet og skjær ut rypebrystene med en skarp filetkniv. Det vil da fortsatt være en tynn hinne på den ene siden av rypebrystet som er en fordel å fjerne, men som kan være litt vanskelig. Det går også bra uten  men da kan det bli ørlite seigt. Jeg brukte en god filetkniv og skar forsiktig bort det meste.

Smelt smør sammen med litt olje i en stekepanne. Når smøret slutter å bruse, legger du oppi rypebrystene bruner de på begge sider i ca 1-2 minutter. Demp deretter varmen og la de steke til de er medium stekt og rosa innvendig. Brystene er små og det går ganske raskt, så følg godt med. Krydre med salt og pepper underveis.

Sukrede tyttebær:

Dette er et tilbehør som gir retten det lille ekstra med syre og sødme.

Bruk ganske raust med sukker og rør sammen med tyttebærene. La det stå i flere timer, gjerne over natten. Da blir bærene litt sprø i skinnet, søt utenpå og deilig frisk og syrlig inni.

Dryss utover retten ved servering, det ser stilig ut og smaker knall.

Tyttebærrømme:

 • Tyttebær
 • Røros sæterrømme
 • Sukker


Bland sammen en god neve tyttebær i litt rømme, og mos med en stavmikser. Smak til underveis med tyttebær og sukker til du får en frisk og god rømme med flott rosafarge.

Sprøstekt champignon:

 • Champignon
 • Smør
 • Salt og pepper

Skjær frisk champignon i passe tynne skiver, og kutt dem deretter til mindre biter.

Start med å steke dem i en tørr stekepanne på forholdsvis høy varme. De vil da ganske raskt krympe mye, og begynne å svette ut vann. Hvis det blir mye vann, så tøm det av underveis.

Som du ser så krymper sopp ganske mye!

Når soppen slutter å svette, og det begynner å tørke opp i stekepannen, krydrer du med salt og pepper. Deretter har du oppi en klatt smør og demper varmen til middels/høy varme.

Stek soppen godt så den blir skikkelig sprø med gylden skorpe.

Helt til slutt når soppen er ferdig rører du inn en terning smør og dryss gjerne over litt Maldonsalt.

Stekte persillerotterninger:

 • Persillerot
 • Smør
 • Salt og pepper


Skrell og skjær persilleroten i små terninger. Smelt smør i en panne og stek dem raskt til de får ørlite farge. Krydre med salt og pepper. Demp varmen litt å la de steke seg møre men med tyggemotstand.  

Helt til slutt rører du inn litt smør og maldonsalt.

Servering:

Ved servering blander du sammen sopp og persillerotteringene, og serverer de som en "stripe" på tallerkenen. Lag også en stripe med tyttebærrømme, legg rypebrystet i midten, og strø over sukrede tyttebær. Pynt gjerne med en grønn kvast av urter.

Nyt Kulinarisk fanatisme & Det gode liv!

Ingen kommentarer

Skriv en ny kommentar


Søk i bloggen


Hege Ranita Karlstad

Hege Ranita Karlstad

Jeg er en svært ivrig matfanatiker, som vokste opp på Hitra, men bor i dag i Trondheim. Jeg er stadig på jakt etter nye og spennende matgleder, og setter ekstra stor pris på gode og kortreiste råvarer.

Visjonen med bloggen er å inspirere andre til å oppdage hvilke fantastiske muligheter som finnes innen matlaging, samt bevissthet rundt hvordan råvarer produseres.

Sommeren 2013 vant jeg «NM i Streetfood» arrangert av Matprat, og fikk 1. og 2. plass i «Årets hjemmekokk». Jeg tar også på meg oppdrag hvor private selskaper ønsker å leie meg inn som «Hjemmekokk».

Kontakt: hegekarlstad@hotmail.no

Reklame

Medlem av

Matbloggtoppen
Matprat

Design av

Cathrine @ crazybeautifuldesign
hits