Viltgryte med bacon, champignon, amandinepotet og tyttebær

Viltgryte med skikkelig viltsmak er helt nydelig mat, og dette er min favorittoppskrift!


 

Gryte:

 • 1 kg viltkjøtt hjort, elg, rein eller rådyr
 • 200 g gulrot kuttet
 • 100 g persillerot kuttet
 • 1 brokkoli i buketter
 • 100 g rosenkål, ferdig kokt
 • 2 sjalottløk finhakket
 • 2 fedd hvitløk finhakket
 • 300 g champignon, eller kantareller
 • Bacon stekt i terninger
 • Smør
 • Olje
 • 3 dl rødvin.
 • 2 ts dijonsennep.
 • 7 skiver brunost.
 • 1 boks sæterrømme.
 • 3 dl matfløte.
 • 5 einebær støtt i en morter.
 • Salt og pepper.
 • Ca 1 ss finhakket timian.
 • Ca 1 ss finhakket rosmarin.
 • Eventuelt sukkerkulør for å justere fargen.


Kjøtt

Her kan du bruke stort sett hvilket type kjøtt du ønsker. Viltkjøtt er stort sett veldig mørt, og trenger sjelden veldig lang koketid. Men husk at seigere kjøtt må koke lenger, så du må ta hensyn til dette underveis. Spesielt med tanke på grønnsakene, så de ikke koker i hjel.

Ta kjøttet ut av kjøleskapet ca 30 min før du skal steke det, og skjær i passe store terninger.

Smelt smør sammen med olje i en panne, og vent til det slutter å bruse. Fordelen med å blande smør med olje, at det tåler høyere temperatur og ikke brenner seg så lett. Du skal bruke stekesjyen i gryta, så det er viktig at du får mye god sjy med godt smør.

Brun kjøttet på alle sider, og krydre med salt og pepper. Har du mye kjøtt så gjør dette i flere omganger, da for mye kjøtt i pannen samtidig bare fører til at du koker kjøttet, og ikke oppnår samme effekt. Hell kjøttet over i en skål sammen med stekesjyen. Kok gjerne ut av pannen mellom hver gang.

Champignon:

Du kan ha soppen rå oppi gryta, men jeg anbefaler deg å steke den først. Da får den bedre konsistens og smak.

Skjær frisk champignon i passe tynne skiver.

Start med å steke dem i en tørr stekepanne på forholdsvis høy varme. De vil da ganske raskt krympe mye, og begynne å svette ut vann. Hvis det blir mye vann, så tøm det av underveis.

Som du ser så krymper sopp ganske mye!

Når soppen slutter å svette, og det begynner å tørke opp i stekepannen, krydrer du med salt og pepper. Deretter har du oppi en klatt smør og demper varmen til middels/høy varme.

Soppen skal nå steke til den får litt sprø skorpe, da blir den aller best. Helt mot slutten har du oppi hvitløken, den tåler ikke så mye varme og mister smaken hvis du har den oppi for tidlig.

Helt til slutt når soppen er ferdig rører du inn en terning smør.

Rosenkål:

Denne bør du ha oppi enten helt til slutt, eller servere ved siden av. Hvis ikke kan den gi litt "kålsmak" av gryta.

Kutt av stilken, del i to og fjern eventuelle dårlige blader. Kok opp vann, og ha dem oppi. De trenger kun 1-3 minutter før de er møre uten å miste farge og konsistens. Hell av vannet, og skyll gjerne i litt kaldtvann for å stoppe kokeprosess. Surr dem deretter raskt i en stekepanne med litt smør, salt og pepper. Et supertriks er å drysse over en nype sukker og litt sitronsaft helt til slutt, dette hever smaken enda ett hakk.

Gryte

Smelt smør i en gryte og surr sjalottløken blank. Ha i hvitløken og surr litt til. Ha så oppi rødvin, kok opp og reduser til halv mengde.

Ha deretter oppi sæterrømme, matfløte, brunostskiver sennep og einebær. Kok opp og ha oppi kjøttet sammen med stekesjyen.

Hvis du bruker litt seigt kjøtt, så kan du la dette koke til kjøttet begynner å bli mørt. Det kan ta opptil 1-2 timer, avhengig av kjøttets kvalitet. Siste halvtimen har du oppi grønnsakene, og lar de koke til al dente, det vil si møre men med litt tyggemotstand. Vær obs på at grønnsaker koker mer effektivt i vann enn i saus, så det kan ta lengre tid enn normalt å få de møre.

Bruker du kjøtt av mørere kvalitet kan du ha oppi grønnsakene sammen med kjøttet.

Champignon og bacon har du oppi mot slutten, samt rosenkålen.

Et tips er å ha oppi litt tyttebærsyltetøy, da får du en ekstra fin sødme. Hvis du ønsker tykkere saus, kan du jevne med maizenna, men vær obs på at den endrer smaken noe. Smak til med salt og pepper, og ha oppi fersk timian og rosmarin til slutt, da de ikke tåler så mye varme.

 

Amandinepoteter:

Kok møre i lettsaltet vann, hell av vannet og damp tørre. Potetene kan enten serveres kokt eller som potetmos.

Tyttebær:

Du kan bruke kjøpt tyttebærsyltetøy, men hjemmelaget er mye bedre! Et tips er å lage om sommeren, og fryse ned i en plastform. Den blir ikke hardere enn at du kan ta den opp, og skjære av ønsket mengde, så trenger du ikke å tine mer enn du trenger.Server viltgryten med potet, litt tyttebærsyltetøy og pynt gjerne med en friske urter.

Nyt Kulinarisk fanatisme & Det gode liv!

3 kommentarer

angstenogmeg

31.03.2016 kl.11:27

Den gryta så helt nydelig ut! :)

facelessfashiion

31.03.2016 kl.11:38

Nam!

14.04.2016 kl.09:28

Hei. denne ser mektig god ut å skal prøves. Men de mengdene du bruker her hvor ca mange porsoner er det til?

Skriv en ny kommentar


Søk i bloggen


Hege Ranita Karlstad

Hege Ranita Karlstad

Jeg er en svært ivrig matfanatiker, som vokste opp på Hitra, men bor i dag i Trondheim. Jeg er stadig på jakt etter nye og spennende matgleder, og setter ekstra stor pris på gode og kortreiste råvarer.

Visjonen med bloggen er å inspirere andre til å oppdage hvilke fantastiske muligheter som finnes innen matlaging, samt bevissthet rundt hvordan råvarer produseres.

Sommeren 2013 vant jeg «NM i Streetfood» arrangert av Matprat, og fikk 1. og 2. plass i «Årets hjemmekokk». Jeg tar også på meg oppdrag hvor private selskaper ønsker å leie meg inn som «Hjemmekokk».

Kontakt: hegekarlstad@hotmail.no

Reklame

Medlem av

Matbloggtoppen
Matprat

Design av

Cathrine @ crazybeautifuldesign
hits