Hjemmelaget fiskegrateng med selvfanget sei fra Hitra og villpepper fra Madagaskar!

I sommer hadde vi alle slekt og venner med på fisketur i pappas store seilskute. En flott tur i Hitras vakre skjærgård med solnedgang, masse fisk og lystig lag. Det ble to fulle kasser med sei, og i dag ble selvfanget seifilet gjort om til en nydelig fiskegrateng!

I regnskogen på Madagaskar vokser det en mild og veldig aromatisk villpepper. Den er både økologisk og bærekraftig, men dessverre ikke så godt kjent blant folk flest. Anders Rønningen bodde på Madagaskar i 8 år, og når han flyttet hjem igjen begynte han å importere denne spesielle pepperen.

Han spurte om jeg ville teste den, og det takket jeg ja til. Den kommer i hel form, så jeg knuste den med en morter og brukte den flittig i fiskegratengen. Jeg synes den var veldig god, og ikke minst hadde den en meget frisk og god aroma. Denne kan jeg gjerne anbefale og hvis du vil teste så send mail til: anders@villpepper.no

Familie og venner samlet til en kveldstur på havet i pappas store seilskute! :) Se flere bilder til slutt i artikkelen.

 
Seibiff fra Hitra:

 • 400 gram seilfilet uten skinn.
 • 2 dl fusili pasta (eller makaroni)
 • 1 egg.
 • 3 ss mel.
 • ca 1 ts kvernet salt.
 • ca 1 ts Villpepper fra Madagaskar.
 • Smør.


Det skal egentlig være kokt torsk eller lignende, men jeg lagde en egen vri på fiskegratengen og stekte seifileten som seibiff før jeg blandet den inn i gratengen. Det ble knallgodt, så her er det bare å kaste seg rundt og teste.

Skjær seilfileten i passe store biter. Rør ut egget i en skål, og vend fisken godt i eggeblandingen. Ta deretter en ny skål og bland sammen mel, salt og pepper. Bruker du vanlig pepper kan du ta litt mindre, da den er sterkere. Vend så fiskebitene i melet.

Smelt en god klatt smør i en stekepanne, og stek fiskebitene på høy varme, men pass på at det ikke blir brent. Du skal en en fin skorpe på begge sider, og den skal være delvis gjennomstekt.

Ostesaus:

 • 3 ss smør.
 • 5 ss hvetemel.
 • 4 dl lettmelk.
 • 1 ts salt (vær litt forsiktig, og smak deg litt fram).
 • 1/2 ts malt muskat.
 • ca 1/2 ts Villpepper fra Madagaskar.
 • 2 dl revet hvitost.
 • 3 egg.
 • Strøkavring eller vanlig kavring som du knuser.


Smelt smøret i en kjele og rør inn hvetemelet. Spe på med melken litt etter litt. Kok opp og rør ut klumper mellom hver gang. Rør så inn eggene ett om gangen, og krydre med salt, muskat og villpepper. Bruk mindre pepper hvis du bruker vanlig pepper. Ha deretter oppi osten og la den smelte. Ostesausen skal være ganske tykk, hvis ikke blir gratengen litt flytende.

Fusili pasta:

 • 2 dl ferdig kokt pasta.


Kok etter anvisning på pakken. Du kan også bruke tradisjonell makaroni istedet hvis du vil det.

Fiskegrateng:

Når alle elementer er klare blander du fisk og pasta i ostesausen. Hell det hele i en ildfast form, og strø over mer ost.

Jeg brukte vanlig kavring jeg grovknuste selv, men du kan også bruke vanlig strøkavring. Strø kavringen over osten.

Sett midt i ovnen på 200 grader og stek i 25 minutter. Følg med så ost og kavring ikke blir brent.

Server med raspet gulrot, kokte poteter og smeltet smør.

Bilder fra turen:

Nyter det gode liv.

Søstrene Selvåg. Bildene fra turen skal for øvrig hun få æren av, da hun hadde tatt på seg rollen som fotograf.

Fine pappa'n min <3

Ikke helt sikker på hva som skjer her... mulig drapsforsøk på min rike onkel i America :) :) :)Fantastisk solnedgang!
Nyt Kulinarisk fanatisme & Det gode liv!

2 kommentarer

Anders Rønningen

22.11.2014 kl.16:04

Så flott at du likte villpepperen! I hvite sauser og i denne oppskriften så tror jeg faktisk hvit villpepper ville være enda mer innertier (men det visste du jo ikke at fantes, men det gjør det altså). Se i nettbutikken på www.villpepper.no, eller send meg en mail på anders@villpepper.no hvis noen er interessert!

Ha det strålende!
Så fine bilder!

Skriv en ny kommentar


Søk i bloggen


Hege Ranita Karlstad

Hege Ranita Karlstad

Jeg er en svært ivrig matfanatiker, som vokste opp på Hitra, men bor i dag i Trondheim. Jeg er stadig på jakt etter nye og spennende matgleder, og setter ekstra stor pris på gode og kortreiste råvarer.

Visjonen med bloggen er å inspirere andre til å oppdage hvilke fantastiske muligheter som finnes innen matlaging, samt bevissthet rundt hvordan råvarer produseres.

Sommeren 2013 vant jeg «NM i Streetfood» arrangert av Matprat, og fikk 1. og 2. plass i «Årets hjemmekokk». Jeg tar også på meg oppdrag hvor private selskaper ønsker å leie meg inn som «Hjemmekokk».

Kontakt: hegekarlstad@hotmail.no

Reklame

Medlem av

Matbloggtoppen
Matprat

Design av

Cathrine @ crazybeautifuldesign
hits